طرز تهیه شامی لپه بدون گوشت (شامی پوک)

به گزارش نقد و بررسی کالاهای دیجیتال، لپه گیاهی از خانواده نخود است. شامی لپه یا شامی پوک جزو خوشمزه ترین غذاها با لپه است. کاهش کلسترول خون و ایجاد حس سیری از جمله خواص لپه است.

طرز تهیه شامی لپه بدون گوشت (شامی پوک)

شامی لپه بدون گوشت

یکی از غذاهای گیاهی ساده و سریع شامی لپه است که ماده اصلی آن همان طور که از نام آن معین است، لپه می باشد. شامی لپه را البته با گوشت گوسفندی نیز تهیه می نمایند و به آن شامی پوک می گویند؛ اما در اینجا ما قصد داریم طرز تهیه شامی لپه گیاهی را به شما آموزش دهیم که یک وعده غذای سالم و مفید برای گیاه خواران محسوب می شود و همچنین یک گزینه مناسب برای کارمندان و دانشجویانی است که به دنبال دستور غذاهای ساده و سریع می گردند. با گنجاندن این غذا در برنامه هفتگی خود تنوع ایجاد نموده و از خواص لپه نیز بهره مند شوید.

مواد لازم برای تهیه شامی لپه بدون گوشت

لپه1 پیمانه
پیاز1 عدد
تخم مرغ1 عدد
مرزه خشک1 مشت
آرد نخودچی4 ق غذاخوری
نمک، فلفل، زردچوبهبه میزان لازم
پودر سوخاریبه میزان لازم
روغن سرخ کردنیبه میزان لازم

طرز تهیه شامی لپه بدون گوشت

  1. لپه را با آب سرد حداقل از یک ساعت قبل از آغاز پخت خیس کنید. این کار به دو علت صورت می گیرد: اول اینکه نفخ احتمالی لپه به حداقل برسد و دوم لپه زودتر بپزد.
  2. لپه خیس شده را با مقداری آب بپزید.
  3. وقتی لپه پخته شد، آن را آبکش نموده و به همراه یک عدد پیاز، دو بار چرخ کنید تا خوب نرم شود. توجه کنید که پیاز یک بار چرخ شود ولی لپه دوبار. (اگر از چرخ گوشت یا غذاساز استفاده می کنید، بهتر است لپه خنک باشد ولی اگر با گوشت کوب کار می کنید، بهتر است لپه داغ باشد تا آسانتر له شود. در این صورت پیاز را با رنده ریز رنده نموده و در صورت تمایل آب اضافی آن را بگیرید. اولویت استفاده از چرخ گوشت است.)
  4. سپس لپه چرخ شده را درون کاسه ای ریخته و اجازه دهید کاملاً خنک شود.
  5. تخم مرغ، مرزه خشک، نمک، فلفل، زرچوبه، ادویه جات دل خواه و آرد نخودچی را با همدیگر درون کاسه ریخته و خوب ورز دهید.
  6. در این مرحله، مقداری از مایه شامی به اندازه یک نارنگی کوچک بردارید و درون بغلتانید. سپس به هر شکلی که دوست دارید (بیضی شکل، دایره ای شکل، شکل دونات) یا با قالب مخصوص کتلت یا شامی آن را شکل دهید.
  7. شامی ها را با روغن سرخ کردنی نسبتاً داغ و حرارت نسبتاً بالا سرخ کنید. (حرارت نسبتاً بالا باشد ولی مراقب باشید روغن نسوزد.)
  8. این غذا با نان سنگگ، نان فرانسوی و یا باگت، به همراه گوجه فرنگی و در صورت تمایل سرو می شود.

نوش جان.

نکات:

  • حرارت روغن اگر خیلی ملایم باشد شامی سرخ نمی شود و فقط پخته می شود و از هم وا می رود.
  • آرد نخودچی به این علت به مایه افزوده می شود که بین مواد چسبندگی ایجاد نموده و شامی از هم وا نرود.
  • اگر از روغن مخصوص سرخ کردن و نسبتاً داغ بهره ببرید، شامی اصلاً روغن زیادی جذب نخواهد کرد.
  • برای اجتناب از روغن اضافی می توانید شامی ها را پس از سرخ کردن روی دو ورق حوله کاغذی آشپزخانه قرار دهید تا روغن اضافی را به خود جذب نموده و غذا سالم تر باشد.
  • درصورت عدم دسترسی به مرزه خشک، می توانید از مرزه تازه و یا سایر سبزیجات معطر استفاده نمائید.

لپه

لپه جزو حبوبات و یک گیاه دولپه ای است که در خانواده نخودها جای می گیرد. می دانید که حبوبات ارزش غذایی بسیار بالایی دارند و مناسب ترین جایگزین برای گوشت هستند زیرا علاوه بر داشتن پروتئین، مقداری نشاسته هم دارند. در کل حبوبات هم انرژی بدن را تامین می نمایند و هم پروتئین مورد احتیاج را به مصرف نماینده می رسانند.

چگونگی تهیه لپه

فرآیند تهیه لپه، از نخود در چند مرحله مختلف صورت می گیرد و چگونگی آن به تجهیزات مراکز لپه کوبی بستگی دارد. نخود در خانواده حبوبات واقع شده است و دارای انواع و اندازه های مختلفی است که نوع بسیار مرغوب آن، دانه درشت و یک دست است. نوعی از نخود وجود دارد که دانه های بسیار ریزی دارد و رنگ پوستش هم تیره و یا تقریبا سیاه رنگ است. این نوع نخود چون در بازار مصرف چندانی ندارد برای تهیه لپه مورد استفاده قرار می گیرد.

  1. برای تهیه لپه ابتدا نخودها را خیس نموده و بعد این نخودها وارد دستگاه لپه کوبی می شوند که با این عمل ضربه هایی به نخود خیس خورده وارد شده و نخود از خط وسطش به دو نیم تقسیم می شود.
  2. در مرحله بعد باید پوست نخود که در اثر ضربه از آن خارج شده است، از بقیه محصول جدا شود و این محصولات در شرایط دمایی و رطوبت خاصی خشک شوند و در نهایت تبدیل به محصول لپه بشوند.

ارزش غذایی لپه

  • هر واحد غذایی لپه که حدود یک فنجان نپخته است، معادل یک واحد گوشت یعنی 60 تا 90 گرم وزن دارد. بیش ترین ارزش غذایی حبوبات به پروتئینشان بازمی شود و برای افرادی که دچار سوتغذیه بوده و یا کودک و سالمند هستند، یک انتخاب مناسب تلقی می شوند. با خوردن هر 100 گرم لپه 22 گرم پروتئین مورد احتیاج بدن تامین می شود. بنابراین کسانی که گوشت نمی خورند، بهتر است که لپه را به عنوان یکی از اعضای خانواده حبوبات با برنج مخلوط و آن را مصرف نمایند.
  • از نظر انرژی یک واحد غذایی لپه پخته، حدود 231 کیلوکالری انرژی و 16 گرم پروتئین دارد.
  • لپه منبع خوب ویتامین B1، B6 و اسید فولیک نیز می باشد. البته به شرطی که خیلی پخته نشود چون ویتامین های گروه B در برابر حرارت ناپایدارند.
  • جالب است بدانید که لپه از منابع گیاهی کلسیم نیز هست به طوری که با خوردن 100 گرم از آن حداقل 60 میلی گرم کلسیم مورد احتیاج بدن تامین می شود البته این مقدار جذب پایین تری دارد اما برای افرادی که شیر و لبنیات نمی خورند یک عادت غذایی مناسب تلقی می شود.

خواص لپه

لپه و بیماری های قلبی عروقی: لپه منبع غنی فیبر است به همین دلیل، مصرف آن برای کاهش کلسترول خون و کاهش بیماری های قلبی - عروقی توصیه می شود. عامل دیگری که باز هم لپه را در کاهش بیماری های قلبی - عروقی و تنظیم فشارخون برجسته می سازد، وجود پتاسیم در آن است. به طوری که هر واحد آن حدود 710 میلی گرم پتاسیم دارد. در مقابل پتاسیم، مقدار سدیم لپه کم است و به همین خاطر به افراد فشارخونی خوردن آن توصیه می شود. لپه مانع از ایجاد پلاک در رگ های خونی می شود از این رو به حفظ سلامت قلب یاری می نماید.

لپه و کم خونی فقر آهن لپه: از نظر موادمعدنی، لپه منبع خوبی از آهن بوده و برای افرادی که کم خون هستند، ماده غذایی مناسبی به حساب می آید. مصرف هر پیمانه لپه، 14درصد احتیاج روزانه بدن به آهن را تامین می نماید.

لپه و سلامت دستگاه گوارش: همان طور که ذکر شد، لپه منبعی غنی از فیبر است به همین دلیل برای پیشگیری از یبوست توصیه می شود و احتمال ابتلا به بیماری های روده را کاهش می دهد و در کاهش وزن نیز موثر است.

لپه و بیماری دیابت: آخرین تحقیقات اجرا شده بیانگر این است که لپه حاوی کلسیم و منیزیم و اسید چرب است و از این لحاظ برای بیماران دیابتی فوق العاده عالی است. لپه موجب می شود که کلیه های این بیماران خوب کار کند و چون حاوی آنتی اکسیدان نیز هست، برای کاهش فشارخون بالا بسیار خوب و مفید است. لازم به ذکر است کربوهیدرات و پروتئین موجود در حبوبات باعث می شوند فرد دیابتی مدت زیادی در طول روز احساس سیری کند و به سراغ مواد شیرین نرود.

نکات مهم درباره مصرف لپه:

  • لپه می تواند جایگزین خوبی برای نان و برنج باشد، البته هنگام طبخ نباید خیلی زیاد پخته شود. یکی از مزیت های لپه این است که در مقایسه با دیگر حبوبات سریع تر پخته می شود.
  • لپه حاوی زنجیره ای از قندهایی به نام گالاکتو - الیگوساکارید می باشد که بدن انسان فاقد آنزیم هایی برای شکستن این زنجیره هستند. از این رو افرادی که دچار نفخ می شوند باید کمتر مصرف نمایند.
  • چون پوست لپه گرفته می شود به مراتب نفخش کمتر از سایر حبوبات بوده و مدت زمان لازم برای خیساندن آن نیز کمتر است. اما افرادی که احساس می نمایند با مصرف لپه دچار نفخ می شوند، بهتر است آن را خیسانده، آب آن را دور بریزند و بعد آن را به غذای شان اضافه نمایند.
  • افراد مبتلا به آسم که دچار نفخ نیز می شوند بهتر است از لپه و مواد غذایی نفاخ دیگر کمتر استفاده نمایند.

گروه آشپزی نقد و بررسی کالاهای دیجیتال

منبع: setare.com

به "طرز تهیه شامی لپه بدون گوشت (شامی پوک)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه شامی لپه بدون گوشت (شامی پوک)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید