شیوه های مختلف کلاهبرداری اپراتورها از کاربران!
به گزارش نقد و بررسی کالاهای دیجیتال، اتمام زودهنگام حجم بسته های اینترنتی و ملزم نبودن اپراتور به ارائه پاسخ شفاف از میزان مصرف کاربران، شیوه های جدید کم فروشی اپراتورها را نمایان می سازد که به نظر می رسد نظارتی بر آن نیست.
از پروفایل اینستاگرام بهروز ازند دیدن نمایید.
به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران، بررسی نارضایتی مشترکان اپراتورهای اینترنت و موبایل از اتمام زودهنگام بسته های اینترنتی، نشان می دهد که اپراتورها از سیاست مصرف منصفانه اینترنت، راهی برای کم فروشی از کاربران پیدا کرده اند.
کم فروشی اپراتورها در کنار کیفیت نامناسب اینترنت
موضوع افت سرعت و کیفیت نامناسب اینترنت از شیوع بیماری کرونا بیشتر مورد توجه کاربران قرار گرفته و مطالبات بسیاری از کاربران در صفحات اجتماعی وزیر ارتباطات و سایر فروم ها و کانال های مردمی نشان می دهد که کاربران از سرویس دریافتی اینترنت خود به هیچ عنوان راضی نیستند و نسبت به هزینه ای که پرداخت می کنند، سرویس مطلوبی دریافت نمی کنند.
بررسی سازمان تنظیم مقررات ارتباطات نیز بر این ادعا صحه می گذارد که میزان شکایت کاربران از سرویس اینترنت نسبت به قبل از شیوع کرونا افزایش چشمگیری داشته است. به نحوی که تعداد تماس های کاربران با سامانه ثبت و پاسخگویی به شکایات 195 در اسفند 98 و فروردین 99 نسبت به زمان مشابه در سال گذشته 49 درصد و تعداد درخواست و شکایت های ثبت شده در این سامانه 133 درصد افزایش یافته است.
در این زمینه وزارت ارتباطات افزایش میزان استفاده از اینترنت در دوران کرونا و نبود منابع زیرساختی و فرکانسی را دلیل مسائل کیفیت اینترنت عنوان کرده است. اما شواهد نشان می دهد که علاوه بر مشکل افت سرعت اینترنت، کاربران با مشکل دیگری نیز دست به گریبانند که ارتباطی با افزایش مصرف آنها و اشباع شبکه ندارد و به نبود نظارت بر عملکرد سرویس دهی اپراتورها مربوط می شود.
کاربران بسیاری اذعان دارند که با کم فروشی و حجم خوری اپراتورها در بسته های مصرفی اینترنت خود روبرو هستند و اتمام زودهنگام بسته ها دلیلی بر این ادعا است.
شواهد نشان می دهد که اپراتورها در ارائه اینترنت به کاربران شیوه های مختلفی را به کار بسته اند که حاکی از کم فروشی در بسته های اینترنت است و به دلیل آنکه هر یک از اپراتورها تعریف متفاوتی از واژه هایی مانند مصرف منصفانه، ترافیک داخلی، مصرف خارجی و ترافیک نیم بها دارند، این نبود شفافیت باعث نارضایتی کاربران شده است.
سیاستی به نام مصرف منصفانه
مصوبه ارائه اینترنت پرسرعت غیرحجمی و توقف حجم فروشی از سال 96 با هدف حمایت از حقوق مصرف کنندگان مطرح شد تا کاربران بتوانند با خرید اشتراک ثابت، هر میزان که بخواهند از حجم اینترنت مصرف کنند، اما شواهد نشان می دهد که خدماتی که هم اکنون اپراتورها ارائه می دهند با اهداف اولیه طرح توقف فروش حجمی اینترنت بسیار فاصله دارد.
مطابق آن مصوبه از سال 96 تعرفه اینترنت هم افزایش یافت تا مشترکان به هر میزان که بخواهند و به صورت نامحدود از اینترنت استفاده کنند، اما این اینترنت نامحدود نه تنها مشکل عدم شفافیت در حجم فروشی اپراتورها را حل نکرد، بلکه با تعریفی تحت عنوان اینترنت نامحدود مبتنی بر مصرف منصفانه، مشترکان را سردرگم تر کرده است.
هم اکنون کاربران مجبورند هم هزینه بالایی برای اینترنت پرداخت می کنند، هم اینترنت شان به معنای واقعی کلمه حجمی محاسبه می شود و هم بدون وجود شفافیت لازم در میزان مصرف کاربر، این حجم به انتها می رسد و اپراتورها هریک از سیاست مصرف منصفانه، تعبیر جداگانه ای دارند.
در این طرح قرار بود مبنای مصرف اینترنت، ترافیک بین الملل باشد و چنانچه کاربری از ترافیک داخلی استفاده کرد، این ترافیک نیم بها محاسبه شود. اما هم اکنون شواهد نشان می دهد که اپراتورها در محاسبه نرخ ترافیک اینترنت، مبنا را ترافیک داخلی درنظر گرفته و مصرف اینترنت بین الملل کاربران را با هزینه 2 برابر محاسبه می کنند.
چند شیوه مختلف کلاهبرداری از بسته های اینترنتی
این روزها کاربران بسیاری در شبکه های اجتماعی نسبت به نحوه محاسبه پهنای باند مصرفی از سوی اپراتورها اعتراض دارند و آن را کاملاً غیرمنصفانه و حاوی تقلب می دانند.
در این گزارش به چند نمونه از اعتراضات کاربران در شبکه های اجتماعی درباره شیوه های مبهم و سوال برانگیز اپراتورها که در برخی مواقع به کلاهبرداری نیز تعبیر می شود، اشاره می کنیم:
- کاربران بسیاری معترض به تعریف ترافیک نامحدود در بسته های اینترنت هستند و برایشان این سوال مطرح است که برای مثال اینترنت نامحدود چه مفهومی دارد وقتی برای آن آستانه مصرف بسته ای 30 گیگ تعریف شده و حتی قیمت آن گران تر از بسته حجمی است؟
- کاربری می گوید: ترافیک استفاده از اپلیکیشن های بومی پخش فیلم، از ترافیک بین الملل محاسبه می شود. این را مسئول پاسخگویی و پشتیبانی اپراتور تأیید می کند.
- کاربر دیگری معتقد است که در شرایط مشابه استفاده از اپلیکیشن های پخش فیلم در دو اپراتور، در یکی از اپراتورها 10 گیگ اینترنت یک ماهه تمام می شود و در همان شرایط در اپراتور دیگر 30 گیگ در عرض 2 هفته تمام می شود.
- یک کاربر این سوال را دارد که چرا اپراتور نرخ بسته اینترنت با حجم مصرف 90 گیگ را به قیمت 180 گیگ محاسبه می کند و تاکیدش بر تعریف ترافیک داخلی و خارجی است. این درحالی است که باید از ابتدا به صورت شفاف به کاربر بگوید که با این مبلغ که پرداخت می کنید، تنها 90 گیگ اینترنت می توانید مصرف کنید.
- کاربر دیگری اذعان دارد که اپراتور پس از اتمام مصرف منصفانه، اتصال وی را قطع کرده و اطلاع رسانی نمی کند و اینترنت را به سرعت 256 کیلوبیت می رساند؛ سوال اینجاست که در شرایط کنونی آیا هنوز این سرعت، اینترنت محسوب می شود؟
- کاربر معترضی می گوید: اپراتور بدون اطلاع مشترک، حجم مصرف منصفانه بسته خریداری شده را کاهش داده و وی دستش به جایی بند نیست.
- کاربری می گوید: 36 گیگ اینترنت موبایل خریده ام که در حدود یک هفته با تماشای فیلم در اپلیکیشن های داخلی تمام شد.
- یک کاربر معتقد است که نحوه مصرفش تغییر خاصی نکرده اما سرعت تمام شدن اینترنت وی حداقل 50 درصد افزایش پیدا کرده است.
- یکی از کاربران می گوید: بسته اینترنت گرفتم با حجم 2.5 گیگ بین الملل و 5 گیگ داخلی؛ اما با دو تماس تصویری با پیام رسان بومی، حجم بین الملل بسته به اتمام رسید.
- کاربر دیگری اذعان دارد که با تماس با پشتیبانی اپراتورها متوجه شده که تماس تصویری از طریق پیام رسان های داخلی، در مصوبه نیم بها نمی گنجد و هزینه آن به صورت ترافیک خارجی محاسبه می شود و به نظر می رسد هاست پیام رسان های داخلی، در خارج از کشور میزبانی می شود.
- کاربری معترض است که اینترنت خانگی با حجم 300 گیگ در عرض 18 روز تمام شده است و مشترک دیگری می گوید که از بسته 7 گیگ خریداری شده اش، بدون هیچگونه استفاده ای هر روز حدود 1 گیگ کم می شود.
- کاربری می گوید: در مورد شرایط محاسبه حجم آپلود در بسته های اینترنت سالهای گذشته ضوابطی وجود داشت اما هم اکنون گویا این رویه تغییر کرده و حجم آپلود همانند حجم دانلود از حجم کل بسته اینترنت کم می کند.
- ادعای کاربر دیگری جالب است که می گوید زمانی که بسته اینترنت یک ساعته را فعال کرده است، مرتب با مشکل قطع و وصلی روبرو شده اما زمانی که یک ساعت به اتمام رسیده، مشکل کیفیت اینترنت وی در زمان مصرف آزاد، حل شده و سرعت به حالت اولیه بازگشته است!
- مشترکی می گوید: در عرض یک ماه 5 بار بسته اینترنتی یک ماهه را تمدید کرده ام!
- کاربر دیگری می گوید: اپراتور به بهانه آنکه صورتحساب ها به هم ریخته است از شارژ بسته ام کم می کند و جواب قانع کننده ای نیز نمی دهد.
- مشترکی می گوید: دوستان در فروش پهنای باند داخل با قیمت بین الملل اقدام می کنند! من بارها و بارها با نرم افزار محاسبه کردم و متوجه شده ام حجم داخلی را خارجی محاسبه می کنند و زمانی که ثبت شکایت کردم، اپراتور حجم را برگرداند.
- کاربر دیگری معترض است که بسته شبانه برای دانلود 2 تا 7 صبح خریداری کرده، اما از حجم روزانه و بین الملل وی کم شده است. جواب اپراتور به اعتراض وی جالب است که گفته در صورت خرید بیش از یک بسته، اولویت استفاده با بسته ای است که تاریخ انقضای نزدیکتری دارد. اما به طور کلی، بسته های اینترنت هدیه، شبانه خالص و چندکاربره اولویت مصرف بالاتری دارند.
- یک مشترک می گوید: بسته 7.5 گیگی بین المللی با 15 گیگ ترافیک داخلی در عرض 3 روز تمام شد. در اصل فکر می کردم اگر بسته اول 7.5 گیگ تمام شود، 15 گیگ ترافیک داخلی همچنان پابرجاست. اما گویا از شیوه دزدی سر در نمی آورم و کلاه سرم رفته است.
تیم ویژه بررسی شکایت کم فروشی در رگولاتوری تشکیل شد
حال در پی اعتراض مکرر کاربران به تخلف اپراتورها در عدم تطبیق سرعت فروخته شده و حجم خریداری شده اینترنت مشترکان، تیم ویژه بررسی شکایت در رگولاتوری تشکیل شد.
در این زمینه محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات نیز در پاسخ به این اعتراضات گفت: شکایتهایی در این خصوص دریافت کردم؛ دادستان کل کشور هم در ستاد ملی مقابله با کرونا، موضوع مشابهی را طرح کرده بودند. براین اساس تیمی را مأمور ارزیابی میدانی کردم. اگر تخلفی رخ داده باشد، حتماً برخورد خواهیم کرد.
در این راستا رگولاتوری نیز از کاربران خواسته در صورت مشاهده عدم تطبیق سرعت فروخته شده و سرعت دریافتی، حجم خریداری شده و حجم دریافتی و همچنین رعایت نکردن تعرفه های ترجیحی برای سایت های داخلی و پیام رسانهای بومی از سوی اپراتورها، موضوع را به طور سریع در سامانه ثبت و پاسخگویی به شکایات 195 ثبت کنند.
علی ربیعی سخنگوی دولت نیز گفته است که موضوع کم فروشی اپراتورها در عرضه بسته های اینترنتی به دستور وزیر ارتباطات در حال پیگیری است؛ اگر این موضوع اثبات شود حقوق مردم استیفا و مبالغی که هزینه کرده اند به آنان بازپرداخت می شود.
منبع: اقتصاد ایران