طرز تهیه سبزه منداب یا شابانک

به گزارش نقد و بررسی کالاهای دیجیتال، سبزه منداب یا شابانک یکی از زیباترین و ظریف ترین انواع سبزه نوروز است که با استفاده از بذر منداب تهیه می شود. در ادامه این مطلب می توانید با طرز تهیه سبزه منداب آشنا شوید.

طرز تهیه سبزه منداب یا شابانک

نقد و بررسی کالاهای دیجیتال | سرویس خانه داری - از شروع کشاورزی تا به امروز، انسان هزاران گونه گیاهی را به منظور مصارف غذایی مورد استفاده قرار داده و امروزه از میان تمام گونه های اهلی شده فقط پنجاه گونه در سطح وسیع کشت می شوند که از این تعداد، چهارگونه بیش از نیمی از نیازهای غذایی مردم جهان را تشکیل می دهند.

بسیاری از گیاهان بومی که برای اقشار کم درآمد و ضعیف جامعه از اهمیت زیادی برخوردار بودند در حال حاضر به دست فراموشی سپرده شده یا درآینده نزدیک به فراموشی سپرده خواهند شد.

منداب یک گیاه روغنی است که شرایط سطح زیرکشت این گیاه گویای آن است که در سال 1367 در کشور حدود 1633 هکتار منداب کشت می شده و این در حالی است که در سال های اخیر سطح این گیاه به 99 هکتار کاهش یافته که نشان دهنده رکود 94 درصدی سطح زیرکشت آن است. با توجه به گیاهان روغنی رقیب به نظر می رسد که یکی از گیاهان فراموش شده کشور منداب باشد.

منداب چیست؟

مَنداب، شابانک یا جرجیر یک گیاه خوراکی یک ساله و بومی مناطق مدیترانه، از مراکش و پرتغال تا لبنان و ترکیه و ایران (روستای خورند از توابع شهرستان راور استان کرمان) است. منداب در ایران معمولا به صورت هرز در کشتزارها می روید. این گیاه سرمادوست و بلندروز است و مانند گندم دارای انواع پاییزه و بهاره است.

از شابانک یا منداب در تهیه سالاد استفاده می شود. منداب دارای ویتامین ث زیاد و هم چنین نیترات زیاد است و به این خاطر نباید روزانه مقادیر زیادی از آن را خورد زیرا ممکن است از میزان نیترات مجاز برای بدن بگذرد. این گیاه در ایران در بلوچستان و نواحی اطراف دریای خزر یافت می شود و در برخی کشتزارهای کرمانشاه، آذربایجان، اهواز، بوشهر، تهران، یزد و جندق نیز می روید. در قدیم در فارسی، شابانک را کک کوج هم می نامیدند و بدن شترهای دچارشده به جرب را با آن چرب می کردند.

یکی دیگر از موارد استفاده از منداب، استفاده از بذر آن در کاشت سبزه عید است. سبزه منداب یکی از زیباترین انواع سبزه عید است که برگ های ریز ظریفی دارد و معمولا آن را به همراه خرفه می کارند.

قبلا نحوه کاشت و سبز کردن سبزه خرفه را به شما آموزش دادیم این بار اما قصد داریم طرز تهیه سبزه منداب را به شما آموزش دهیم تا هنوز فرصت باقی است، این سبزه زیبا را برای عید امسال سبز کنید. با این آموزش همراه باشید.

طرز تهیه سبزه منداب

  1. برای سبزکردن سبزه منداب، ابتدا بذر منداب را به مدت 4 الی 6 ساعت خیس کنید تا حالت لیز پیدا کرده و لعاب بدهد.
  2. یک ظرف چهارگوش را برای سبز کردن سبزه انتخاب کنید و سطح آن را کامل با پنبه بپوشانید و با نخ قرقره پنبه را به ظرف فیکس کنید.
  3. با آب پاش سطح ظرف را خیس کرده و شروع به ریختن بذر روی سطح کار کنید.
  4. سطح ظرف را با انگشت صاف کنید به طوری که فقط یک لایه بذر باقی بماند و روی هم انبار نشوند.
  5. روی ظرف را با کیسه نایلونی بپوشانید و روزی سه بار با آب پاش آب پاشی کنید تا وقتی که جوانه بزند. بهتر است نایلون با بذرها تماس نداشته باشد.
  6. وقتی بذرها جوانه زدند، کیسه را بردارید و ظرف را در معرض نور قرار دهید.
  7. بذر منداب خیلی زود رشد می کند و تقریبا زمان زیادی برای رسیدن به اندازه دل خواه نیاز ندارد. مدت زمان رشد بذر منداب بین 4 تا 6 روز است.
  8. توجه داشته باشید همانند سایر سبزه ها نور و گرما به رشد سبزه شدت می بخشد و بر عکس آن گرما و نور ملایم از سرعت رشد سبزه می کاهد.
  9. در این نوع سبزه هم حتما باید بذر ها رطوبت کافی داشته باشند پس با توجه به میزان رطوبت هوا روز 4 الی 5 بار با اسپری روی بذر ها را آب بپاشید و مانع از خشک شدن آن شوید. توجه داشته باشید میزان رطوبت و آب به اندازی نباشد که ته ظرف آب جمع شود.

امیدواریم از این آموزش استفاده کرده و این سبزه زیبا را برای عید نوروز امسالتان تهیه کنید و از داشتن یک سبزه متفاوت لذت ببرید. لطفا نکات و تجربیات خود را پیرامون کاشت سبزه منداب با ما و سایر همراهان مجله نقد و بررسی کالاهای دیجیتال در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.

منبع: setare.com

به "طرز تهیه سبزه منداب یا شابانک" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه سبزه منداب یا شابانک"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید