کرمانی ها پذیرای مسافران نوروزی، بازدید از 6 اثر جهانی در یک استان
به گزارش نقد و بررسی کالاهای دیجیتال، خبرنگاران - گروه استان ها: بروز سیلاب در جنوب و شمال و بارش برف در غرب کشور موجب شده این روزها شاهد ازدحام مسافران از مناطق مختلف در استان کرمان باشیم. کرمان طی سال های اخیر بیش از گذشته موردتوجه مسافران داخلی و خارجی قرارگرفته است به طوری که حضور گردشگران خارجی به خصوص اروپایی ها در کرمان نسبت به گذشته 80 درصد افزایش یافته است و این روند را می توان به وضوح طی ایام نوروز در مورد مسافران داخلی نیز مشاهده کرد.
اما در امسال با توجه به شرایط جوی نامساعدی که در غرب، شمال و جنوب کشور بر اثر بروز سیلاب روی داده است اکثر مسافران ترجیح می دهند برای ادامه سفر کرمان را به عنوان مقصد خود انتخاب نمایند، این در حالی است که این استان 700 اثر ثبت ملی و 6 اثر ثبت جهانی دارد که از نظر آثار ثبت شده جهانی کرمان گوی سبقت را از سایر استان ها ربوده است.
این روزها جاده های منتهی به شهر کرمان به خصوص از سمت شیراز، مشهد و تهران دارای ترافیک بالاست و هر روز بر تعداد مسافران اضافه نموده می شود، هماهنگی هایی نیز بین مسئولان گردشگری استان هایی که دچار مسائل ناشی از سیلاب شده اند با مسئولان استان کرمان برای افزایش ظرفیت پذیرش مسافر در کرمان اجرا شده است.
مسافت بندرعباس تا شهر کرمان 4 ساعت، یزد به کرمان 4 ساعت و شیراز به کرمان 6 ساعت است و مسافران به سادگی می توانند خود را به این شهر تاریخی برسانند.
آثار جهانی کرمان در انتظار گردشگران
شش اثر ثبت جهانی ارگ بم، باغ شاهزاده ماهان، روستای سه هزارساله صخره ای میمند، کویر لوت، قنات های سه گانه و روستای دارستان به عنوان قطب فراوری گلیم شریکی پیچ آماده پذیرایی از مسافران هستند.
شهردار کرمان در مصاحبه با مهر گفت: ما با آغوش باز از مسافرانی که بر اثر بروز سیلاب در استان های فارس و هرمزگان و استان های شمالی با چالش در برنامه سفرشان روبرو شده اند استقبال می کنیم.
سید مهران عالم زاده در مصاحبه با مهر گفت: در امسال و قبل از بروز حوادث تلخ در استان فارس و سیلاب در استان های مختلف در شهرداری کرمان برنامه های ویژه برای پذیرایی از مهمانان نوروزی برنامه ریزی شده بود و روند اجرای این برنامه ها به خوبی در حال اجرا است.
وی گفت: هدف ما این است که بهترین خدمات را به مسافران نوروزی و مردم شهر کرمان ارائه کنیم.
وی با اشاره به شرایط مطلوب آب و هوایی در استان و به خصوص شهر کرمان گفت: تمام جاده ها به سمت شهر کرمان باز است و هیچ مسئله ای برای خدمات دهی به مسافران وجود ندارد.
عالم زاده بیان نمود: تمامی امکانات موجود از جمله مدارس، سالن های سرپوشیده و ورزشی و مساجد برای اسکان مسافران در نظر گرفته شده است و کمپ بزرگ و امن برای اسکان گردشگران فراهم شده است.
وی گفت: بازار تاریخی کرمان بیشترین بازدید طی ایام نوروز در شهر کرمان را به خود اختصاص داده است و برنامه های مختلف از جمله برگزاری کنسرت های رایگان، موسیقی خیابانی، جشن های نوروزی، ایجاد سفره های متعدد هفت سین، نمایشگاه های هنری، تورهای گردشگری رایگان، جشنواره نوبهار، طرح های راهنمای گردشگران و ده ها برنامه متنوع دیگر برگزار می شود.
وی اضافه کرد: میزان بارش ها در کرمان به گونه ای بوده که موجب طراوت هوا شده و هیچ مسئله ای برای پذیرایی و اسکان مسافران ایجاد ننموده و ما برای دور دوم مسافرت های نوروزی در آمادگی کامل قرار داریم.
حضور گردشگران در کرمان افزایش یافته است
مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان هم در مصاحبه با مهر گفت: تاکنون نزدیک به 40 هزار نفر از باغ شاهزاده ماهان بازدید نموده اند و همین امر موجب شده این باغ در صدر بازدیدهای ایام نوروز در کرمان قرار داشته باشد.
غلامرضا فرخی بیان نمود: طبق آمارهای موجود میزان سفر به استان کرمان قبل از بروز حوادث در استان های مجاور افزایش یافته بود اما این روند بعد از بروز سیلاب و تغییرات آب و هوایی تشدید شده است.
وی گفت: باغ شاهزاده ماهان، حمام گنجعلیخان و ارگ تاریخی بم در صدر بازدیدها قرار داشته است.
وی بیان نمود: ظرفیت همه هتل های کرمان پر شده است و روند رزرو هتل ها برای دور دوم سفرها نیز در حال اجرا است.
فرخی گفت: تمام امکانات برای خدمات رسانی به مسافران در حال اجرا است و همه دستگاه های دولتی و بخش خصوصی برای پذیرایی از مسافران پای کار آمده اند.
وی به وجود 317 مرکز بوم گردی در استان کرمان اشاره نمود و بیان نمود: اقامت در این مراکز نیز رشد قابل توجهی داشته است و بیش از 15 هزار نفر در این اقامتگاه ها ساکن شده اند.
روند ورود مسافران به شهر کرمان همچنان ادامه دارد و تمامی راه ها به سمت این استان باز است و پیش بینی هواشناسی نیز از آب وهوای مطلوب و گاه باران های مقطعی و طراوت بخش خبر می دهند. پیشنهاد ما برای بازدید از مراکز گردشگری کرمان حضور گردشگران در زنجیره گردشگری خاطره انگیز زیر است.
بازار تاریخی کرمان قلب تپنده گردشگری کریمان
بازار تاریخی شهر کرمان که خود کلکسیونی از صدها بنای تاریخی زیبا و منحصربه فرد است مرکز گردشگری شهر کرمان است. مهم ترین مراکز گردشگری در این بازار میدان زیبای گنجعلیخان، بادگیرهای بزرگ، چهارسوق، بازار عطاران، حمام گنجعلیخان، بازار مسگرها، موزه حیاتی، چایخانه سنتی، راسته بازارهای کرمان، بازار ظهیرالدوله، مسجد بزرگ جامع و موزه حیاتی و کاروانسرای گنجعلیخان از جمله جاذبه های موجود در بازار کرمان هستند.
هر یک از این بناها در یک دوره زمانی خاص توسط حاکمان شهر کرمان ساخته شده اند ضمن اینکه به سادگی می توان سوغات شهر کرمان از جمله قالی کرمانی، پته، گلیم شریکی پیچ، قاووت، کلمپه و ظروف مسی را تهیه کرد.
باغ فتح آباد کرمان؛ بازی آب و نور
باغی مربوط به دوره قاجار است که در 25 کیلومتری مرکز کرمان و شهر اختیارآباد واقع شده است. این باغ الگوی احداث باغ شاهزاده ماهان بوده است. این اثر در تاریخ 12 بهمن 1381 با شمارهٔ ثبت 7284 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در این مجموعه علاوه بر عمارت اصلی که با دو طبقه در مرکزیت مجموعه و در شمال حوض اصلی قرار گرفته است در سمت غرب عمارت چهار فصل وجود دارد.
در حال حاضر باغ به عنوان یکی از جاذبه های شهر کرمان بوده و اتاق های هر دو عمارت قابل رزرو و اجاره است. همچنین ارائه خدمات پذیرایی و تفریحی نیز در سال های اخیر در محوطه روباز و اتاق های عمارت انجام می شود.
باغ شاهزاده کرمان بهشتی در باغ شهر ماهان
باغ شاهزاده ماهان یا باغ شازده ماهان یکی از باغ های تاریخی ایران به شمار می رود. این باغ در حدود 2 کیلومتری شهر ماهان و در نزدیکی شهر کرمان و در دامنه کوه های تیگران جای گرفته و مربوط به خاتمه دوره قاجاریه است.
این باغ مساحتی نزدیک به 3.5 هکتار و دو مجموعه شرقی و غربی دارد. کوشک یا همان عمارت های آن بسیار زیباست و به صورت دو اشکوب ساخته شده است و سر در آن از معماری زیبایی برخوردار است که آن را از سایر باغ های ایرانی برجسته می سازد.
در باغ فواره ها یا آبفشان هایی نیز وجود دارد که در درازنای باغ قرار دارند و از زیباترین فواره های باغ های ایرانی هستند. فواره های باغ شاهزاده بر پایه نیروی اختلاف ارتفاع کارکرد دارند. درازای باغ شاهزاده کرمان 407 متر و پهنای آن 122 متر است و از این رو بزرگترین و زیباترین باغ تاریخی ایرانی محسوب می شود. این باغ در بیشتر سال و به ویژه در فصل تابستان و بهار بازدیدنمایندگان پرشماری دارد.
جای دریافت در جاده گذری کرمان به بم و در راستا جاده کهن ابریشم از عواملی است که این محل را برای احداث یک باغ اشرافی مناسب ساخته است. باغ شاهزاده به گونه ای ساخته شده بیشینه دید را از چشم اندازهای درونی را بسان زیر فراهم می سازد: هنگام ورود، به ویژه در طبقه بالایی سردر خانه به جز نماها و چشم اندازهای بیرونی باغ، چشم انداز چهارباغ و در جهت وارون بر آن و چشم انداز کوه را ممکن می سازد. این چشم اندازهای دیدنی یعنی دیدن جوش و خروش آب، حوضچه ها و آبشارها هر کدام به نوبه خود تأکیدی بر محورهای عمود بر محور اصلی دارند و همراه با آرایش گیاهی چشم اندازهای درونی بی مانندی را به دست می دهند.
ارگ راین نمایی از ارگ بزرگ بم
ارگ راین یکی از بزرگ ترین بناهای خشتی جهان است. این بنای تاریخی بزرگ با مساحتی بیش از بیست و دو هزار مترمربع، سومین بنای خشتی بزرگ جهان بعد از ارگ بم و ارگ مورچه خورت است؛ که هرساله میزبان هزاران گردشگر داخلی و خارجی است.
ارگ راین در جنوب غربی شهر کنونی راین در استان کرمان ایران قرار گرفته است. این بنای خشتی تا حدودی به ارگ تاریخی بم شبیه است و بر بالای تپه ای قرار گرفته است.
قلعه راین یکی از مهم ترین آثار تاریخی کهن راین است و بر موجودیت راین قبل از اسلام مهر تأیید می نهد. گفته می شود قدمت آن به دوره ساسانیان بر می شود. در تاریخ کرمان، از قلعه راین در قرن اول ه. ق. نام برده شده است. قلعه هایی با قدمت و سابقه بیشتر در این محل وجود داشته که بر اثر حوادث طبیعی از بین رفته اند.
نقشه قلعه تقریباً مربع شکل و با چندین برج در اطراف مزین شده است. دور تا دور قلعه را حصاری دربرگرفته که ارتفاع آن بیش از ده متر است. تنها ورودی قلعه از جبهه شرقی است که با سر در بزرگ و باشکوه به محوطه داخلی راه دارد.
عناصر قلعه عبارت اند از بازار، حاکم نشین، خانه های اعیانی، چهار انبار، آتشکده و محله های عامه نشین. این قلعه بخش عامه نشین و اعیان نشین دارد و فضاهای معماری مورد احتیاج مردم مانند مکتب خانه و ساختمان قرنطینه در آن دیده می شود. مصالح کلی آن خشت خام است.
ارگ بم بزرگ ترین بنای خشتی جهان
ارگ بم بزرگترین سازهٔ خشتی در جهان بود که محل آن در نزدیکی شهر بم در استان کرمان در جنوب شرقی ایران قرار گرفته است. در تاریخ 5 دی 1382، در اثر زلزلهٔ شدیدی که شهر بم و حومهٔ آن را تحت تأثیر قرار داد، ارگ بم تقریباً به طور کامل از بین رفت.
بم و فضای فرهنگی آن در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. این ارگ عظیم که در راستا جادهٔ ابریشم قرار گرفته است سده 5 پیش از میلاد ساخته شده است و تا سال 1850 پس از میلاد نیز همچنان مورد استفاده بود. به طور قطع تعیین نیست چرا پس از آن دیگر مورد استفاده قرار نگرفت.
کل بنا یک دژ بزرگ است که در قلب آن، ارگ واقع شده، اما به دلیل ظاهر پرابهت ارگ، که پر ارتفاع ترین قسمت مجموعه نیز به شمار می آمد، کل بنای دژ به عنوان ارگ بم نامیده می شود.
روستای صخره ای میمند روستایی در دل کوه
میمند، یک روستا از توابع بخش مرکزی شهرستان شهربابک-کرمان است. این روستا در 30 کیلومتری شهربابک قرار گرفته است. منظر فرهنگی روستای تاریخی میمند شهر بابک بخاطر خانه های کنده شده در دل کوه در تیرماه 94 به ثبت میراث جهانی یونسکو رسید.
میمند شهربابک روستایی صخره ای و دستکند با چند هزار سال قدمت یادآور ایامی است که انسان ها خدایان خود را در بلندای کوه ها جستجو می کردند و کوه نشانه استواری و توان و پایداری و اراده شناخته می شد.
این بنای دستکند باستانی، بی گمان از نخستین سکونتگاه های بشری در ایران به شمار می رود، دورانی که هنوز ایرانیان مهرپرست بودند و کوه ها را مقدس می شمردند. به هر تقدیر چند هزار سال پیش از این، انسان هایی دل سنگ ها را شکافتند و یادگاری را به جا گذاشتند که امروزه پس از گذشت سالیان همچنان نماد عزم و اراده و اقتدار اجداد ایرانی به شمار می رود.
هنوز کسی بدرستی مطلع نیست که این مجموعه به دست چه کسانی به وجود آمده و انگیزه این مردم از ساخت چنین بناهایی چه بوده است.
دارستان پایتخت گلیم بافی ایران
دارستان نام روستایی است در استان کرمان و 29 کیلومتری شهرستان سیرجان. بافندگی گلیم شریکی پیچ شغل اصلی مردم دارستان است و مهم ترین محصول کشاورزی آن پسته است. دارستان در قدیم دارای یک حمام عمومی بوده که مردم روستای دارستان و روستاهای اطراف از آن استفاده می نموده اند. قدمت این حمام به بیش از 100 سال می رسد.
این روستا مرکز بافت گلیم شریکی پیچ است این گلیم توسط مردم روستای دارستان بافته می شود و ثبت جهانی شده است.
کویر لوت میزبان ماجراجویان در گرم ترین نقطه زمین
از کویر لوت به عنوان چهارمین پرونده جذاب ثبت طبیعی جهان یاد می شود این کویر که 70 درصد آن در استان کرمان واقع شده است دارای دیدنی هایی است که کمتر کسی در طول زندگی خود با ان ها روبرو شده است.
برای رسیدن به کویر لوت از شهر کرمان باید به سمت سیرچ زادگان هوشنگ مرادی کرمانی حرکت کنید و بعد از گذر از پیچ و خم های کوهستانی جاده به کویر می رسید.
بزرگترین و معروف ترین کویر و کلوت های ایران کویر و کلوت های شهداد هستند که بر اساس ابعاد و عامل فرسایش به دو رخساره تقسیم می شوند. کلوت های شهداد کرمان از زیباترین کلوت های جهان هستند که همه ساله گردشگران فراوانی را به سوی خود می کشانند. این منطقه که به شهر خیالی کلوت هم شهرت دارد، از سوی مجله نشنال ژئوگرافیک چند سال پیش به عنوان چهارمین جاذبه طبیعی جهان انتخاب شده است.
این کلوت های بزرگ و زیبا حاصل فرسایش آبی-بادی و کلوت های کوچک و تحت تأثیر فرسایش بادی شکل گرفته است. این شکل و شمایل عجیب و سحرانگیز طبیعی، شبیه سازه های باستانی و مخروبه در شهرهای کهن باستانی است که گاه آن را شبیه شهر ارواح نموده است. به واقع سازنده اصلی این کلوت ها، همان طبیعت و شرایط ایجاد آن ها بکر بودن این طبیعت است. شاید بتوان کلوت را ابرشهری شنی در قلب بیابان نامید که با تصاویر و مجسمه های شگفت انگیز خود شکوه و عظمت عناصر طبیعی را به ما یادآوری می نمایند.
منبع: خبرگزاری مهر