طحال و جگر بزرگ شده
به گزارش نقد و بررسی کالاهای دیجیتال، هپاتواسپلنومگالی یا کبد و طحال بزرگ شده یک شرایط رایج مرتبط با طیف گسترده ای از بیماری و اختلالات است. آن چه که در مقاله پیش رو مورد بحث قرار می گیرد، دلایل این شرایط و روش های درمانی در دسترس است.
این شرایط پزشکی با تورم کبد به عنوان نتیجه بعضی عفونت های زمینه ای، اختلال متابولیک یا سمیت مستقیم تعیین می گردد و به عنوان هپاتومگالی شناخته می گردد. به طور مشابه، این شرایط پزشکی با بزرگ شدن طحال به دلیل هر بیماری که تخریب سلول خونی قرمز در طحال را ایجاد می نماید و به عنوان اسپلنومگالی شناخته می گردد، تعیین می گردد. در بعضی زمان ها، فرد تورم کبد و طحال را به طور هم زمان تجربه می نماید. این شرایط پزشکی، غالباً با تورم هر دو عضو در یک زمان تعیین می گردد و به عنوان هپاتواسپلنومگالی شناخته می گردد و مخفف این بیماری HSM است.دلایل هپاتواسپلنومگالی
هپاتواسپلنومگالی بیشتر به عنوان یک نشانه شناخته می گردد تا یک بیماری و می تواند به دلیل اختلالات و بیماری های متعددی ایجاد گردد. اغلب اوقات، این مورد به بیماری هایی که باعث آسیب رسیدن به کلیه، کبد یا سلول های خونی قرمز در بدن می شوند، تعیین می شوند. این موارد عبارتند از عفونت هایی مثل التهاب کبد ویروسی حاد، مالاریا، سیتومگالوویروس و مونونوکلئوز عفونی و بعلاوه بیماری های خونی مثل سرطان خون، لنفوم، کم خونی داسی شکل و بیماری میلوپرولیفراتیو را شامل می شوند.پی برده شده است که اختلالات ژنتیکی مثل کم خونی داسی شکل و بیماری گوشه نیز باعث تورم طحال و کبد می شوند. در بچه ها، فرم ابتدایی بیماری گوشه که به عنوان تیپ 3 شناخته می گردد، مهم ترین دلیل این بیماری شناخته شده است. به طور مشابه، بیماری های ذخیره لیزوزوم که معمولاً بچه ها را تحت تأثیر قرار می دهند نیز ممکن است باعث تورم این اعضا شوند. در صورتی که لنفوم غیرهوچکین و دیگر موارد سرطانی از این دست وجود داشته باشند، کبد و طحال به بزرگ شدن به عنوان فرآیندی سرطانی ادامه می دهند که می تواند برای بیمار بسیار خطرناک و مضر باشد.
علائم و تشخیص
اگر چه که این شرایط بیش از آن که یک بیماری باشد، خود علامتی از یک بیماری است اما می تواند شکلی از تغییر رفتاری مثل مشکل در خوردن وعده های غذایی حجیم و تغییر فیزیولوژیکی مثل تجربه احساس درد متعادل تا شدید در ناحیه معده در فرد باشد. گفته شده است که شخص باید توجه داشته باشد که این شرایط نقش مهمی در تشخیص وجود شرایط زمینه ای متفاوتی را دارد. در واقع، این شرایط به احتمال زیاد با علائمی همانند تب، لرز یا حالت تهوع بسته به نوع شرایط پزشکی زمینه ای که فرد از آن رنج می برد، همراه است.به عنوان بخشی از یک فرایند تشخیصی، پزشک، سابقه پزشکی فرد را آنالیز می نماید و یک معاینه فیزیکی انجام می دهد. بزرگ شدن کبد و طحال می تواند با فشار دادن شکم تشخیص داده گردد. زمانی که شما درست ناحیه زیر قفسه سینه را فشار می دهید، طحال را پیدا خواهید کرد که در صورتی که بزرگ شده باشد، توسعه خواهد یافت. از طرف دیگر، اگر عضو بزرگ شده باشد، کبد به لمس، حساس خواهد بود. به طور مشابه، مجموعه ای از آزمایش ها مثل عکس برداری از حفره شکم و قفسه سینه، سونوگرافی یا سی تی اسکن حفره شکم، بیوپسی کبد و آزمایش های خونی تعیین می توانند به اطمینان حاصل کردن از این که آیا کبد و طحال بزرگ شده اند یا خیر، یاری نمایند.
روش های درمانی
احتمال این وجود دارد که فرد شاید حتی متوجه نگردد که به این شرایط پزشکی دچار است تا این که زمان زیادی بگذرد تا به این موضوع پی ببرد. این مورد معمولاً زمانی رخ می دهد که درد این شرایط به جای بعضی دیگر از بیماری ها به اشتباه تشخیص داده گردد. تأخیر پیش آمده در فرایند درمان می تواند در آینده باعث بدتر شدن این شرایط گردد و از این رو توصیه می گردد که به آسانی از کنار این شرایط نگذرید. هر زمانی که در هر ناحیه تعیین از شکم خود با احساس درد روبرو شدید، باید به سرعت با یک پزشک متخصص مشورت کنید و درمان آینده را آغاز کنید.درمان طحال و جگر بزرگ شده معمولاً حول درمان بیماری زمینه ای تغییر می نماید. برای مثال،در صورتی که سرطان وجود داشته باشد، درمان آن به کاهش تورم یاری خواهد نمود. مرحله ای که سرطان در آن قرار گرفته است، نیز باید در نظر گرفته گردد. در صورتی که در مرحله پیشرفته قرار داشته باشد، فرد باید تحت یک درمان شدیدتر قرار گیرد. اختلالات ژنتیکی مثل کم خونی داسی شکل و بیماری گوشه نیز باعث تورم طحال و کبد می شوند. از طرف دیگر، در صورتی که شرایط به وسیله بعضی بیماری های عفونی زمینه ای اتفاق افتاده باشد، پزشک برای درمان مورد مشابه، آنتی بیوتیک ها را تجویز می نماید.
اگر چه نادر است، اما احتمال پارگی طحال که ممکن است به از دست رفتن خون زیادی منجر گردد را نمی توان نادیده گرفت. با توجه به شدت آسیب بافت، منطقی است که به سرعت شیوه درمانی بزرگ شدن طحال را پیش بگیریم و در صورت احتیاج آن را با جراحی خارج کنیم. کبد که به تبدیل پلاسما به خون یاری می نماید و طحال که به پاکسازی بدن از باکتری های ناخواسته یاری می نماید، برای عملکرد جاری بدن انسان حیاتی هستند و از این رو هر گونه تهدیدی که متوجه آن ها باشد در همان ابتدای بروز باید به شدت مورد توجه قرار گیرد.
همان طور که اشاره شد بزرگ شدن طحال به نام بیماری اسپلنومگالی شناخته می گردد و نشان دهنده فعالیت شدید سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با عوامل تهدید نماینده حیات است، اما این کار را به اشتباه انجام می دهد و سبب بزرگ شدن طحال می گردد. طحال می تواند به مقدار زیادی بزرگ گردد و حتی با معاینه بالینی بیمار و لمس تورم شکم در ناحیه سمت چپ بدن پشت معده تشخیص داده گردد.
کارشناسان طب سنتی اعتقاد دارند مصرف بعضی مواد غذایی به ویژه خوراکی های با طبع سرد، شور و ترش می تواند سبب بزرگ شدن طحال و در نهایت آسیب تماشا کبد گردد.
بیماری های طحال و بزرگ شدن آن می تواند سبب ابتلای افراد به انواع عفونت ها گردد، بعلاوه انرژی پایین برای فعالیت ها، یاری خونی، بی اشتهایی، افزایش وزن بدن، مشکل در هضم مواد غذایی و نیز جریان خون نامنظم از اثرات بیماری های طحال است. به همین خاطر افراد باید مراقبت خاصی ازسیستم لنفاوی خود بویژه طحال داشته باشند.
علل بزرگ شدن طحال را یادآور می شویم:
* عفونت های ویروسی مانند مونونوکلئوز
* عفونت های باکتریایی مانند سیفلیس و یا عفونت لایه داخلی قلب (اندوکاردیت)
* عفونت های انگلی مانند مالاریا
* سیروز و سایر بیماری های کبدی
* کم خونی همولیتیک (نوعی کم خونی است که طی آن گلبول های قرمز خون دچار تخریب زودرس می شوند.)
* سرطان های خون مانند لوسمی و لنفوم و بیماری هوچکین
* اختلالات متابولیکی
* فشار خون در رگ طحال و یا کبد که در اثر این فشار، لخته خون در رگ ایجاد می گردد.
منبع: سایت بازل
منبع: راسخون