برای سه چالش اساسی تولیدکنندگان در حذف ارز ترجیحی تدبیر نشده است

به گزارش نقد و بررسی کالاهای دیجیتال، نایب رئیس کمیسیون توسعه پایدار اتاق ایران گفت: باید مکانیزم های تامین اقتصادی به وسیله بانک ها دست کم برای دوره ای تسهیل گردد تا تولیدنمایندگان بتوانند برای مواجهه با حذف ارز ترجیحی، منابع اقتصادی مورد احتیاج خود را تامین نمایند.

برای سه چالش اساسی تولیدکنندگان در حذف ارز ترجیحی تدبیر نشده است

حسن فروزان فرد در گفت وگو با اتاق ایران آنلاین بیان نمود: حذف ارز ترجیحی از زوایای مختلف آثاری بر فراورینمایندگان دارد. هرچقدر آثار این حذف بر توان خرید خانوار و دهک های جمعیتی مورد توجه قرار گرفته اما متاسفانه از منظر عرضه و فراورینمایندگان به اثرات حذف ارز ترجیحی توجه نشده است.

او با اشاره به اثرات حذف ارز ترجیحی برای فراورینمایندگان گفت: اثر اول این اقدام افزایش چشم گیر قیمت نهاده های ورودی برای فراورینمایندگان اصلی استفاده نماینده از این نهاده ها از جمله فراورینمایندگان ماکارونی، شیرینی و شکلات، دام و طیور و ... است. این فراورینمایندگان با تغییر قیمت اساسی در نهاده هایی مانند گندم، آرد، شکر، روغن خام، کنجاله و ... روبرو می شوند که معمولا در حجم بالا استفاده می شوند.

فروزان فرد اضافه نمود: در این شرایط فراورینماینده بدون اینکه به منابع نو مالی دست پیدا نموده باشد برای ادامه فعالیت در همان سطح فعلی 4 تا 6 برابر با مواد اولیه گران تری روبرو است. اما در این طرح محل تامین نقدینگی که فراورینماینده بدون توقف در فراوری و بدون افزایش چشمگ یر هزینه ها بتواند به ادامه فراوری بپردازد معین نیست. آیا شرایط فراورینمایندگان در طول این چندسال با توجه به تورم های سنگین و محدودیت تغییرات قیمتی که از سوی دولت بر آن ها اعمال شده در سطحی است که امکان تجهیز منابع برای تهیه خوراک ورودی فراوریی های خود داشته باشند؟

او با بیان اینکه در اغلب موارد فراورینمایندگان توان تامین این منابع را ندارند به دلایل این موضوع اشاره نموده و گفت: به هرحال فراورینمایندگان یک قسمت از فعالیت های فعلی خود را با تامین مالی انجام می دهند و بعضی سقف تامین مالی خود را استفاده می نمایند و امکان و اجازه اضافه نمودن به آن را ندارند و بعضی برای اضافه نمودن، پشتوانه های لازم و وثایق لازم را ندارند و بعضی توان پرداخت بهره بیش از این را ندارند. در نهایت تامین مالی برای سمت عرضه در لحظه ای که قرار است قیمت های ورودی آن چند برابر گردد و موضوعی جدی و حیاتی و تاثیرگذار بر بقا است، بدون تدبیر رها شده است.

فروزان فرد با تاکید بر این که حمایت ها متناسب با واقعیتی نیست که فراورینمایندگان با آن روبرو هستند اضافه نمود: نتیجه این امر می تواند تصمیم های محدودنماینده از سوی فراورینمایندگان به ویژه در بنگاه های کوچک و میانه باشد. یعنی چون نمی توانند کار را پیش ببرند مجبور خواهند شد به علت محدودیت منابع سطح فراوریشان را کاهش بدهند.

او ادامه داد: کاهش سطح فراوری در شرایط کنونی اغلب زمینه افزایش قیمت تمام شده را برای فراورینماینده فراهم می نماید. چرا که کاهش سطح فراوری زمینه افزایش نسبی هزینه های ثابت بر هر واحد فراوری می گردد. اگر مجموعه ای که روزانه هزار واحد از یک کالا را فراوری می نموده بخواهد به علت محدودیت مالی 500 واحد فراوری کند هزینه ثابت به ازای هر واحد از محصول دوبرابر شده است.

نایب رئیس کمیسیون توسعه پایدار اتاق ایران تاکید نمود: به این ترتیب یک فشار دوباره در مکانیزم قیمت گذاری برای فراوری نماینده ایجاد می گردد که با توجه به محدودیتی که دولت برای قیمت گذاری معین نموده این شرکت در فشار بیشتر برای قیمت گذاری قرار می گیرد. به این علت که این قیمت ها متناسب با ایجاد کاهش بهره وری و کاهش منفعت لحاظ نشده و گرفتاری فراورینماینده در قیمت گذاری دیده نشده است.

فروزان فرد بیان نمود: بنابراین دو مرحله فشار از سمت عرضه به فراورینمایندگان ضربه می زند. در کنار این خواه یا ناخواه با توجه به افزایش عمومی قیمت ها و فشارهای تورمی که به فضای کسب وکار و زندگی مردم موارد می گردد دست کم در کوتاه مدت باید احتمال کاهش مصرف را هم ببینیم. کاهش مصرف یعنی زمینه کاهش قیمت بازاری محصولات. به علاوه کاهش مصرف زمینه کاهش تقاضا و پایین آمدن اندازه عرضه را فراهم می نماید که باز هم فشار آن بر فراورینماینده خواهد بود.

او ادامه داد: بنابراین در این زمینه فراورینماینده از چند وجه دچار گرفتاری است. وقتی برای این موضوع برنامه ریزی می شد باید نظرات و آسیب هایی که متوجه فراورینمایندگان بود دیده می شد.

فروزان فرد بر همین اساس پیشنهاد کرد: باید مکانیزم های تامین مالی به وسیله بانک ها دست کم برای دوره ای تسهیل گردد تا فراورینمایندگان بتوانند برای روبروه با این شرایط منابع مالی مورد احتیاج خود را تامین نمایند.

او اضافه نمود: در مواردی که دولت تامین ماده اولیه را انجام می دهد این تغییر قیمت را به رسمیت بشناسد و اگر علاقه مند است که فراوری کاهش پیدا نکند باید تسهیلاتی برای پرداخت در گام های اول برای فراورینمایندگان قائل گردد. بعلاوه باید در خصوص جبران توان خرید و مصرف مصرف نمایندگان تصمیمات درست و پایدار اتخاذ گردد تا از محل کاهش تقاضا گرفتاری بیشتر برای فراورینمایندگان ایجاد نگردد.

فروزان فرد در انتها تاکید نمود: گام های عملیاتی در این زمینه باید با همراهی صاحبان حرف و مشاغل و فعالان مالی در عرصه فراوری گرفته گردد. استفاده از نظرات آنها به موقع خود می تواند تصمیمات بهتر و کم هزینه تری گرفته گردد.

منبع: اتاق بازرگانی ایران

به "برای سه چالش اساسی تولیدکنندگان در حذف ارز ترجیحی تدبیر نشده است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برای سه چالش اساسی تولیدکنندگان در حذف ارز ترجیحی تدبیر نشده است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید