اهمیت اعتماد به نفس در زندگی و راه های افزایش آن اهمیت اعتماد به نفس در زندگی و راه های افزایش آن
به گزارش نقد و بررسی کالاهای دیجیتال، اعتماد به نفس یکی از موضوعاتی است که برخی از افراد به واسطه کمبود آن، در کار و زندگی خود با مشکل روبرو هستند. در ادامه به بررسیِ نقش و اهمیت اعتماد به نفس در زندگی و روش هایی مؤثر برای افزایش اعتماد به نفس می پردازیم. با ما همراه باشید.
اهمیت اعتماد به نفس در زندگی و راه های افزایش آن
به گزارش نقد و بررسی کالاهای دیجیتال به نقل از چطور اعتماد به نفس یکی از موضوعاتی است که بعضی از افراد به واسطه کمبود آن، در کار و زندگی خود با مشکل روبرو هستند. در ادامه به بررسیِ نقش و اهمیت اعتماد به نفس در زندگی و روش هایی مؤثر برای افزایش اعتماد به نفس می پردازیم. با ما همراه باشید.
اعتماد به نفس داشته باش! شاید این عبارت را بارها به نام نصیحت از جانب دوستان و اطرافیان خود شنیده اید و هرگز هم به آن عمل نکرده اید. چقدر درمورد خصوصیات رفتاری و ویژگی های افرادِ با اعتماد به نفس اطلاعات دارید؟ از اهمیت اعتماد به نفس و مزایای آن در زندگی چه می دانید؟
اعتماد به نفس چیست؟
در ساده ترین شکل، می توان اعتماد به نفس را این گونه تفسیر کرد: بدانیم در چه زمینه هایی خوب هستیم و چگونه ارزش هایی را که در شخصیت مان وجود دارد، به دیگران منتقل کنیم. این مفهوم را با غرور که باعث خودبرتربینی نسبت به دیگران یا خود کم بینی که موجب دست ِکم گرفتن خود می شود، اشتباه نگیرید چرا که بین این مفاهیم، تمایز وجود دارد. هرقدر ارزیابی فرد از خودش و تطبیق آن با واقعیت موجود بیشتر باشد، اندازه اعتماد به نفس واقعی او هم بیشتر است.
حال سؤال اینجاست که چرا این تعاریف مهم هستند؟ شناخت معنای واقعی اعتماد به نفس، به افزایش اعتماد به نفس افراد و حرکت آنها در راستا درست کمک می کند. برخلاف باور عموم مردم، تنها مثبت فکر کردن منجر به افزایش اعتماد به نفس نمی شود و حتی ممکن است افراط در مثبت اندیشی، گاهی فرد را به غرور کاذب گرفتار و از اعتماد به نفس واقعی دور کند. این پدیده که اثر دانینگ کروگر نام دارد، به معنای این است که بعضی افراد بیش ازحد روی توانایی ها و قابلیت هایشان حساب باز می کنند و درواقع می توان گفت درمورد مهارت هایشان اغراق می کنند.
اهمیت اعتماد به نفس در چیست؟
اعتماد به نفس از جمله مواردی است که می تواند به یکی از خصوصیات ممتاز هر فرد تبدیل شود. خوشبختانه در عصر کنونی، علم از نظریه هایی که درمورد اهمیت اعتماد به نفس ارائه می شوند، پشتیبانی می کند. در ادامه به معرفی دلایل اهمیت اعتماد به نفس اشاره می کنیم. با ما همراه باشید.
1. برتری اعتماد به نفس نسبت به جذابیت ظاهری
طبق نتایج مطالعاتی که به تازگی اجرا شده است، هنگامی که از گروهی از مردان عکس گرفته می شود، افرادی که به خود عطر زده اند نسبت به افرادی که جذابیت ظاهری بیشتری دارند، با اعتماد به نفس بیشتری در عکس دیده می شوند. نتایج یک تحقیق مشابه هم نشان داده است که در بسکمک از موارد، لبخند زدن خانم ها به آقایان، دو طرف را به هم جذب کرده است و درنهایت منجر به خواستگاری و ازدواج شده است!
اهمیت اعتماد به نفس در روابط احساسی تنها به ازدواج خلاصه نمی شود، نتایج تحقیق دیگری نشان می دهد مردانی که زنان پیروز زیادی در اطراف شان می بینند، نسبت به خودشان احساس رضایت ندارند و اعتماد به نفس خود را از دست می دهند. در این شرایط قاعدتا آقایان باید با تلاش بیشتر، به سطح پیروزیت مطلوب برسند و اعتماد به نفس خود را تقویت کند.
2. ارتقای شغلی به واسطه وجود اعتماد به نفس در زندگی
اهمیت اعتماد به نفس را می توان در موقعیت های مختلف زندگی خصوصا شرایط کاری هم مشاهده کرد، به طوری که افراد با اعتماد به نفس بالا، پله های ترقی را سریع تر طی می کنند. صحت این ادعا را هم یک مؤسسه تحقیقاتی تأیید کرده است چرا که با مطالعاتی که بر روی این موضوع انجام داده اند، به ارتباط مستقیم بین سطح اعتماد به نفس در مدرسه و دبیرستان و پیروزیت شغلی در بزرگسالی پی برده اند.
این نتیجه گیری تنها به محیط های کاری منتهی نمی شود و بعضی تحقیقات در این زمینه نشان داده اند افرادی که با وجود انتقادهای دیگران، همچنان با اعتماد به نفس کار خود را بر پایه توانایی هایشان پیش می برند، در آینده پیروز تر خواهند بود.
اعتماد به نفس زیاد چه مزایایی دارد و چگونه می توان به آن دست یافت؟
نتایج بعضی مطالعات حاکی از این است که بجز مواردی که مطمئن هستید به نتیجه نمی رسید، در سایر موارد اگر بیش ازحد اعتماد به نفس داشته باشید، به نتایج دلخواه خود و درنهایت پیروزیت در کارهایتان می رسید. این موضوع حتی اگر راه اشتباهی را بروید هم صادق است و در راه رسیدن به هدف هایتان، به شما کمک می کند.
تنها کاری که باید بکنید این است که اعتماد به نفس خود را افزایش بدهید.
صحبت درمورد اعتماد به نفس، به اندازه صحبت درمورد مکانیک کوانتوم مفید است! تنها یک دقیقه کافی است تا تفاوت بین غرور و اعتماد به نفس را یاد بگیرید. اگر با مشکل عدم اعتماد به نفس روبرو هستید، تنها کاری که می توانید انجام بدهید، تلاش برای بهتر بودن است. از این پیشنهاد کلیشه ای خوش تان نیامد؟ پس گام های زیر را دنبال کنید تا اعتماد به نفس را به طور واقعی در خود تقویت کنید.
1. ورزش کنید
حتما با فواید ورزش برای سلامتی آشنا هستید، باید بدانید تأثیر ورزش بر روی افزایش اعتماد به نفس هم آن قدر زیاد است که قابل توصیف نیست. وقتی ورزش می کنید، بدن شما مقادیری اندورفین آزاد می کند که درنهایت حس خوبی به شما دست می دهد، احساس مفید بودن می کنید و می خواهید کارهای درست انجام بدهید. اگر تمرینات ورزشی را به طور مستمر تا مدت ها ادامه بدهید، بدن تان سالم تر می ماند و همواره با اعتماد به نفس بیشتری در جامعه حاضر می شوید.
2. به پوشش خود اهمیت بدهید
اگر هرگز به فکر مرتب کردن کمد لباس هایتان نیفتاده اید، پس تا به امروز اثر معجزه آسای این کار را در افزایش اعتماد به نفس تجربه نکرده اید. هر چیزی که می پوشید، در اعتماد به نفس شما تأثیر مستقیم دارد. از همین رو، آراستگی در ظاهر می تواند نقش مهمی در افزایش اعتماد به نفس ایفا کند.
3. از زبان بدن استفاده کنید
چگونگی فعالیت مغز و طرز فکر افراد، به طور مستقیم از فعالیت های بدنی آنها تأثیر می گیرد. طبق نتایج مطالعاتی که در این زمینه اجرا شده است، قرار گرفتن بدن در موقعیتی خاص مثل داشتن بازوان ورزیده یا مشت های گره کرده، باعث افزایش ترشح تستوسترون می شود و به تقویت اعتماد به نفس کمک می کند.
4. در زمینه هایی که در آنها تخصص دارید، با دیگران گفت وگو کنید
هرکسی تخصصی دارد و سطح دانشش در زمینه ای (یا زمینه هایی) از دیگران بیشتر است، پس در زمینه ای که تخصص دارید با دیگران صحبت کنید و اطلاعات و دانش خود را در اختیار آنها قرار بدهید.
مطرح کردن موضوعی که در آن اطلاعات کافی دارید، شروع خوبی برای صحبت با دیگران و تقویت اعتماد به نفس است. چرا که در این شرایط شما در موضع قدرت نسبی قرار دارید و به سادگی می توانید با استفاده از قدرت استدلال آنچه را که می دانید، به دیگران انتقال بدهید. البته پیدا کردن شخص مناسب برای صحبت کردن درمورد موضوع خاصی که در آن تخصص دارید، گاهی بسیار سخت است؛ در این شرایط می توانید در گروه های اینترنتی با غریبه ها به صحبت و تبادل نظر بپردازید یا در پُست های مرتبط، کامنت بگذارید.
5. در زمینه هایی که در آنها تخصص دارید، با دیگران مسابقه بدهید
ممکن است بپرسید: برنده شدن در یک مسابقه، چگونه می تواند به افزایش اعتماد به نفس من کمک کند؟ چون برنده شدن به این معنی است که حتما سایر شرکت کننده ها از من ضعیف تر بوده اند که توانسته ام در این مسابقه برنده شوم!
قبل از هر چیز باید بگوییم پرسیدن چنین سؤالی نشان دهنده این است که شما تفکر یک فرد برنده را دارید.
دوما، اثر گلوله برفی را از قلم نیاندازید، هرچه پیروزیت های بیشتری کسب کنید (هرچند پیروزیت های کوچک)، اعتماد به نفس تان هم بیشتر و بیشتر می شود.
همان طور که قبلا هم اشاره کردیم، اعتماد به نفس افراد در دوران مدرسه، بعدها در پیروزیت های شغلی شان هم تأثیرگذار است.
طبق تحقیقاتی که در این زمینه ها انجام شد، بازیکنان جوان هاکی که در نیمه اول سال متولد شده بودند، نسبت به کسانی که در نیمه دوم متولد شده بودند، شانس پیروزیت بیشتری داشتند. اما چرا؟ به این دلیل که افراد را در روز های ابتدایی سال گروه بندی می کردند. کسی که در دومین روز سال 10 ساله می شد، مقابل کسی بازی می کرد که 11 ماه بعد تازه وارد ده سالگی می شد.
البته این موضوع به خودی خود باعث پیروزیت نمی شود. اما قرار گرفتن مقابل افرادی که به اندازه شما آماده رقابت نیستند، نه تنها اعتماد به نفس شما را بالا می برد و شما را برای رده های بالاتر آماده می کند، بلکه باعث می شود افراد به توانایی های شما توجه بیشتری نشان بدهند که درنهایت باز هم اعتماد به نفس شما افزایش می یابد.
باید توجه داشته باشید که برای افزایش اعتماد به نفس لازم نیست حتما همه را شکست بدهید! هدف این است که دیگران به مهارت های شما توجه کنند و آن مهارت ها را ارزشمند قلمداد کنند.
6. نقاط ضعف تان را برطرف کنید
گاهی مشکل کمبود اعتماد به نفس به خاطر رفتار یا احساسات فرد نیست. بلکه باید بعضی از مسائلی را که با آنها مشکل دارید، تغییر بدهید. این به معنای بد بودن شما در آن موارد نیست بلکه به این معناست که اگر می خواهید با اعتماد به نفس بیشتری شناخته شوید و کارها را بهتر انجام بدهید، باید تغییراتی را در خود به وجود بیاورید. اگر از اینکه نمی توانید گیتار بنوازید ناراحت هستید، بیشتر تمرین کنید. اگر از بحث های سیاسی و اقتصادی سر در نمی آورید، بیشتر مطالعه کنید. اگر موضوعی را نمی دانید هیچ اشکالی ندارد؛ همین که بپذیرید در آن زمینه اطلاعات ندارید و برای ارتقای دانش خود تلاش کنید، به افزایش اعتماد به نفس خود کمک کرده اید.
در خاتمه باید بگوییم هیچ روش صددرصدی برای افزایش اعتماد به نفس وجود ندارد، اما اگر روش های بالا را به کار بگیرید، می توانید اعتماد به نفس خود را تا حد زیادی تقویت کنید.