شهر توس ؛ جلوه گاه هنر و ادب ایرانی

به گزارش نقد و بررسی کالاهای دیجیتال، ایران، شهرهای دیدنی و زیبای زیادی دارد که هر کدام از آن ها با تاریخی طولانی مدت پیوند خورده اند. شهرها می توانند یادآور حوادثی باشند که در گذر زمان از یاد رفته اند. اما مهم تر از این ها، هویت هر شهر و راهی است که در طول زمان طی نموده است. آنچه از گذشته تا کنون در شهر به جای مانده است و حالا همچون یک گنج ارزشمند از آن محافظت می گردد، دقیقا نقطه جذابی است که افراد را به سمت آن ها می کشاند. شهر توس یکی از شهرهای قدیمی و تاریخی ایران است که مکان های دیدنی بسیاری دارد. شهری زیبا که هر ساله مقصد تعداد زیادی از گردشگران است و به عنوان یکی از گنجینه های تاریخی کشور به شمار میرود.

شهر توس ؛ جلوه گاه هنر و ادب ایرانی

اگر دوست دارید درباره شهر توس، تاریخ این شهر زیبا و دیدنی های مجذوب نماینده آن بیشتر بدانید، در ادامه با نقد و بررسی کالاهای دیجیتال همراه باشید:

توس کجاست؟

توس

شهر توس با پیشینه تاریخی دور و درازی، شهری کهن در استان خراسان رضوی است که بسیاری از جهانگردان، خصوصا مسافران شهر مشهد هر ساله از آ نجا بازدید می نمایند.

توس؛ قدمتی به مقدار دوره هخامنشی

توس

اگر بخواهیم درباره تاریخچه شهر توس صحبت کنیم، باید به نوشته های مورخان یونانی بازگردیم. از میان نوشته های تاریخ نویسان یونان این گونه بر می آید که در دوران حکومت هخامنشیان، از شهر تاریخی توس با نام سوسیا یاد می شده است. سوسیا یکی از مرکز های پارت در قسمت شمال شرقی ایران بوده است که امروزه، در استان خراسان نهاده شده است. بعضی از محققان معتقدند که شهر توس امروزی، همان سوسیا است.

واژه توس در گذشته به مجموعه چندین آبادی و روستای آن منطقه گفته می شد که از ده نوقان تا ده تابران و منطقه سناباد را، که امروزه در داخل شهر مشهد است، در بر می گرفت. جغرافی دانان تمامی این منطقه را با عنوان ولایت توس معرفی می کردند که در واقع شامل شهر مشهد می شد و روستای توس از همه آن ها آبادتر بود.

در برهه ای از تاریخ و در زمانی که اعراب به عنوان جغرافی نویسان نوشته هایی بر جای گذاشته اند، توس از اهمیت چندانی برخوردار نبود. علت این کم اقبالی، رونق و پیشرفت شهر نیشابور بود که در فاصله نزدیکی از توس قرار داشت.

این شهر نیز همانند دیگر شهرهای خراسان، به دست پسر چنگیزخان مغول ویران شد و بعد از مدتی در زمان فرمانروایی اوکتای، مجددا بازسازی شد و از آن به بعد چندبار به عنوان مقر فرمانروایی مغول ها مورد استفاده نهاده شد.

سال ها بعد، نام توس و مشهد را یک جا به کار می بردند که به تدریج شهر مشهد به واسطه اهمیت مذهبی خود، به عنوان مرکز خراسان انتخاب شد.

توس امروزی

شهر توس

تا مدت ها پیش، نام توس با عنوان تابران توس شناخته میشد که در واقع بخشی از توس بزرگ به حساب می آمد. پس از مدتی، پسوند توس از بعضی منطقه ها خراسان، مانند سنابادتوس و یا نوگانتوس حذف شد. به این ترتیب، مردم، تابران توس را با عنوان توس به کار بردند و این نام بر روی این منطقه از خراسان باقی ماند.

نکته جالبی که درباره شهر توس در تقسیمات کشوری وجود دارد این است که توس، تا بهمن ماه سال 91 به عنوان یکی از روستاهای مشهد شناخته می شد. اما در بهمن 91، شورای عالی معماری و شهرسازی کشور، این منطقه تاریخی را به عنوان یک محدوده منفصل شهری تایید کرد و آن را به شهرداری مشهد سپرد. از آن پس این ناحیه، زیر نظر شهرداری منطقه 12 شهر مشهد اداره می شود.

جاذبه های دیدنی توس

جاذبه های دیدنی توس

شهر توس، به عنوان یکی از مهم ترین شهرهای تاریخی ایران معرفی می شود که بخشی از بناهای مهم تاریخی و آرامگاه افراد سرشناس را در خود جای داده است.

جاذبه های دیدنی این شهر، در عین زیبایی، روایتگر بخشی از تاریخ، فرهنگ و هنر ایران کهن هستند.

آرامگاه فردوسی؛ نمایانگر شکوه ایران

آرامگاه فردوسی

معروف ترین و شاید بتوان گفت مهم ترین جاذبه دیدنی شهر توس، آرامگاه شاعر پارسی گوی، حکیم ابوالقاسم فردوسی است.

آرامگاه این شاعر حماسه سرا، در فاصله 28 کیلومتری غرب روستای پاژ در شهرستان توس واقع شده که امروزه به عنوان زیارتگاه اهالی فرهنگ و هنر شناخته می شود.

بنای آرامگاه فردوسی در شهر توس، یکی از زیباترین مقبره های ایران به شمار می رود که به سبب معماری زیبا و بعلاوه طراحی و سنگ تراشی های خاص مشهور است. بنای این مقبره، در طول دوران، با تغییرات فراوانی همراه بوده است و طراحان بسیار زیادی برای ساخت بنایی درخور شأن این شاعر فرزانه، طرح هایی ارائه نموده اند.

مقبره فردوسی

معماری مقبره از بیرون، آدم را به یاد مقبره کوروش کبیر می اندازد که با سنگ هایی سفید رنگ جلوه گری می نماید و بر روی هر سنگ از بنای خارجی آرامگاه، شعری از حکیم فردوسی دیده می شود. در قسمت داخلی آرامگاه، سنگ قبری از جنس مرمر سفیدرنگ به چشم می خورد که در حدود نیم متر ارتفاع دارد و متعلق به حکیم فردوسی است. بر روی دیوار های مقبره، تصاویری از داستان های شاهنامه فردوسی کنده کاری شده که بسیار دیدنی است. دیگر تالار این مقبره، محوطه ای چهارگوش با سنگ های مرمری و کاشی کاری است که چهار ستون بزرگ در چهار طرف سالن نهاده شده است. تکیه گاه و گچ بری های این بخش، بسیار هنرمندانه و ظریف است.

در محوطه بیرونی آرامگاه فردوسی، می توانید به مقبره شاعر بزرگ دیگری بروید. آرامگاه مهدی اخوان ثالث، از شاعران بنام ایران نیز در این منطقه نهاده شده است.

آرامگاه فردوسی، از اصلی ترین جاذبه های توس است که باید آن را از نزدیک دید و از زیبایی های آن لذت برد.

موزه توس؛ گنجینه ای از برترین ها

موزه توس

این موزه دیدنی و ارزشمند در ضلع غربی آرامگاه فردوسی نهاده شده است. پشنهاد ساخت موزه توس در ابتدا با هدف ایجاد چای خانه و اجرای نقالی شاهنامه بیان شد. اما پس از مدتی برای معرفی بهتر فرهنگی و تاریخی شهر توش و اثر ماندگار حکیم ابوالقاسم فردوسی، به موزه تغییر یافت.

موزه توس

در این موزه مجذوب نماینده، اشیایی باستانی و ارزشمند نگهداری می شود که شامل آثار سنگی دوران پیش از تاریخ و یا اشیایی چون تنگ ، پیه سوز، عطردان و … است. این آثار گران بها در جریان حفاری های باستان شناسی در دشت و شهر توس کشف شده اند. علاوه بر این ها، انواع شاهنامه همانند شاهنامه فلورانس و شاهنامه 73 کیلوگرمی اهدایی از موسسه امیر کبیر، نقاشی های ارزشمند از داستان های شاهنامه و پرتره حکیم توس، نسخ خطی قدیمی و… در این موزه قرار دارند.

بقعه هارونیه؛ مقبره امام محمد غزالی

بقعه هارونیه

از دیگر دیدنی های شهر توس، می توان به بقعه هارونیه اشاره نمود که بسیاری از افراد، آن را با نام مقبره امام محمد غزالی می شناسند. این بقعه در دشت توس نهاده شده است و بنای آن کاملا آجری و بدون تزیینات و کاشی کاری است.

ورودی بقعه هارونیه، در سمت جنوب بنا نهاده شده است که با سردری بسیار مرتفع شروع می شود. پلکان مارپیچی که در گوشه های ساختمان نهاده شده، زیبایی خاصی به بنا بخشیده است. در ضلع شمالی آن، سه اتاق فرعی دیده می شود که آن ها نیز زیبایی خاصی دارند. مقبره دارای گنبدی است با داخلی بسیار ساده، که همراه با مقرنس کاری هایی متعلق به دوره تیموری خودنمایی می نماید.

بقعه هارونیه در لیست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده. بازدید از این بنای تاریخی رایگان است و هر روزه جهانگردان زیادی به آنجا می فرایند.

قبرستان عاشقان؛ متفاوت و دیدنی

یکی از جاذبه های متفاوت توس، قبرستان عاشقان است که در دهستان توس و 150 متری غرب روستای عاشقان نهاده شده است. قدمت این قبرستان به اواخر دوره تیموریان تا عصر قاجار باز می شود. در این قبرستان می توانید سنگ قبرهایی صندوقی شکل با حجاری های زیبای مذهبی و نیز سنگ قبرهای محرابی را ببینید. این قبرستان نیز به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده و بازدید از آن رایگان است.

چگونه به شهر توس سفر کنیم؟

توس آرامگاه ثالث

برای آن که به شهر تاریخی توس برسید، ابتدا باید به مشهد سفر کنید. سفر به مشهد با انواع وسایل نقلیه، از جمله قطار، اتوبوس، هواپیما و بعلاوه خودروی شخصی ممکن است. شما می توانید با توجه به علاقه مندی، زمان و بودجه خود، یکی از این وسایل را برای سفر انتخاب کنید. از شهر مشهد تا توس، حدود 25 کیلومتر فاصله است. شما می توانید این جهت را با خودروی شخصی خودتان طی کنید تا به توس بروید. اگر دوست دارید با وسایل نقلیه عمومی به شهر توس برسید، می توانید در شهر مشهد خودتان را به پایانه فردوسی برسانید و سپس با استفاده از اتوبوس خط 202، پس از 45 دقیقه شهر تاریخی و زیبای توس را ببینید.

برترین زمان سفر به توس

شهر توس

به طور کلی، استان خراسان رضوی که توس نیز جزئی از آن است، زمستان های سرد و خشک و تابستان های به نسبت گرمی دارد. سفر به توس، در فصل زمستان به علت سرمای استخوان سوز این منطقه به شدت کاهش پیدا می نماید. در تابستان نیز به علت هوای گرم، سفر به این شهر چندان طرفداری ندارد.

اما برترین زمان سفر به شهر توس، فصل بهار و دو ماه اول فصل پاییز است. در این زمان هوای منطقه بسیار دلپذیر و معتدل و مناسب برای سفر است.

دانستنی های سفر به شهر زیبای توس

شهر طوس

برای سفر به این شهر تاریخی و کهن، احتیاج به وسایل خاص و یا گران قیمت ندارید. تنها کافی است تا با یک دوربین عکاسی به این منطقه سفر کنید تا بتوانید دیدنی های آن ها را ثبت کنید و زیبایی هایش را به دیگران نشان دهید.

فراموش نکنیم که مکان های دیدنی این شهر کهن، جزئی از آثار ارزشمند تاریخی کشور محسوب می شوند؛ بنابراین در هنگام بازدید از آن، باید همانند یک جهانگرد حرفه ای عمل کنیم و در حفظ آن ها، نهایت دقت و حساسیت را به کار بگیریم.

شما برای ما بنویسید

آیا تا به حال به شهر تاریخی توس سفر نموده اید؟ نظر شما درباره این شهر چیست؟ چه جاذبه های دیگری را در شهر توس می شناسید؟ نظرات و نکات ارزشمند خود را درباره این شهر و مکان های دیدنی آن، با نقد و بررسی کالاهای دیجیتال به اشتراک بگذارید.

منبع:سـفـرزون

منبع: دیجیاتور

به "شهر توس ؛ جلوه گاه هنر و ادب ایرانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شهر توس ؛ جلوه گاه هنر و ادب ایرانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید