بررسی برترین اختراعات و اکتشافات تمدن پارسی

به گزارش نقد و بررسی کالاهای دیجیتال، در بخش اول این گزارش به معرفی 5 مورد از برترین اختراعات و اکتشافات تمدن پارسی می پردازیم.

بررسی برترین اختراعات و اکتشافات تمدن پارسی

به گزارش خبرنگار ، تمدن پارس به دلیل اختراعات فراوان، می تواند یکی از علمی ترین تمدن های جهان باستان محسوب گردد. در حال حاضر ایران کنونی را می توان با اختراعاتی، چون یخچال، باتری و اسید سولفوریک که همه این موارد در دوره های خود بسیار پیشرفته بودند، مورد اعتبار قرار داد. این اختراعات ساده و با استفاده از منابع موجود در منطقه اجرا شده بود. احتمالاً پتانسیل این اکتشافات در ایران باستان کاملاً درک نشده است، زیرا هنوز در جهانی مدرن در حال تحول هستند. با این وجود، این مسئله نشان می دهد که این تمدن چقدر پیشرفت کرده است.

ایران یکی از کشور هایی است که در ریاضی، ادبیات، ستاره شناسی و علوم دیگر دارای دانشمندان بسیار موفقی بوده که تاریخ مدیون آن ها است. جهشی که در گذشته در ایران رخ داد را می توان مدیون این افراد دانست. در اینجا 10 اختراع برتر تمدن فارسی آورده شده است:

1- قنات (سیستم آبرسانی)

قنات یک کانال زیرزمینی شیب دار است که آب را به آرامی از یک سفره آب یا چاه آب به خانه ها و مزارع منتقل می کند. آب قنات ها برای آبیاری محصولات زراعی و آشامیدن استفاده می گردد. این سیستم قدیمی تأمین آب، از چاه های عمیقی که از طریق یک سری کانال به یکدیگر متصل شده اند تشکیل می گردد. این سیستم هنوز هم یک وسیله قابل اعتماد برای تأمین آب شهرک های انسانی و آبیاری در آب و هوای گرم، خشک و نیمه خشک است. این سیستم آبرسانی نخستین بار توسط ایرانیان در حدود هزاره اول قبل از میلاد توسعه یافت و پس از آن به آرامی به سمت غرب و شرق گسترش پیدا کرد.

تونل های قنات که می توانست چندین کیلومتر طول داشته باشد به صورت دستی و به اندازه شخصی که در تونل بود، حفر شده است. از شفت های عمودی که در فواصل حدود 20 تا 30 متر وجود داشت، برای از بین بردن مصالح گودبرداری استفاده می شد و همچنین این بخش ها به عنوان تهویه و دسترسی برای تعمیرات عمل می کرد. تونل های اصلی قنات از بخش آبرفتی پیش-کوهستان به سمت روستا ها شیب داشتند. از آنجا کانال ها، آب را به مزارع برای آبیاری توزیع می کردند. این سازه ها با دید علمی بسیار خوبی ساخته شده اند و به کشاورزان پارسی اجازه می دادند در دوره های طولانی خشک و بدون آب های سطحی زنده بمانند. این قنوات هنوز در بسیاری از مناطق چین، مراکش و آمریکا مورد استفاده قرار می گیرند.

2- سیستم مالیات

سیستم مالیات را می توان در ایران باستان ردیابی کرد. این مؤلفه مهم دولت هخامنشی بود و به عنوان مالیات هخامنشی شناخته می شد. در امپراتوری پارسی تحت کوروش دوم و کامبیز، افراد اکثراً موظف بودند فقط هدایا را تحویل بگیرند و مالیات منظم ابتدا برای نخستین بار تحت حکومت داریوش اول (وفات 522-486 پیش از میلاد) اعمال شد. در حالی که سیستم مالیات دولت قبلاً تحت نظارت کوروش دوم وجود داشت، این قانون تنظیم نشده بود و افرادی که مالیات نمی پرداختند مجبور به تحویل هدایا می شدند و برعکس.

در حالی که ایرانیان، به عنوان مردم حاکم، از مالیات پولی معاف بودند، اما از نوع مالیات معاف نبودند. اطلاعات مربوط به جمع آوری مالیات در جنوب غربی ایران در زمان سلطنت داریوش اول در سند استحکام ایلامی یافت شده است. بعضی از سوابق و مدارک رسید هایی را برای دریافت دام های کوچک که به عنوان مالیات دولتی پرداخت می شدند نشان می دهد. تقریباً هفت هزار و 740 عدد نقره بابل (حدود 232.200 کیلو گرم) هر سال توسط مردم به حاکمان هخامنشی پرداخت می شد، به استثنای ساتراپی هندی که سهم خود را در قالب گرد و غبار طلا پرداخت می کرد.

3- انیمیشن

انیمیشن مدرن جهشی عالی انجام داده و اکنون در جای بسیار عالی است، اما تاریخ آن به عصر برنز در ایران باز می گردد. تصور می گردد یک گلدان سفالی کشف شده در شهر سوخته در استان سیستان و بلوچستان قدمت 5 هزار و 200 ساله دارد. این جام مجموعه ای از نقاشی های بزی را نشان می دهد که به سمت یک درخت می پرد و برگ های آن را می خورد. عکس های متوالی شبیه به عکس موجود در جام را می توان در سراسر ایران اسلامی قرون وسطی یافت.

هنگامی که این گلدان توسط باستان شناسان ایتالیایی در این محل کشف شد، رابطه ویژه بین تصاویر بلافاصله مورد توجه قرار نگرفت. این رابطه سال ها بعد توسط باستان شناس ایرانی، دکتر منصور سجادی، کشف شد. محققان از آن زمان در مورد اهمیت آثار هنری روی کاسه اختلاف نظر داشته اند. اعتقاد بر این بود که این بز از درخت زندگی آشور تغذیه می کند، اما باستان شناسان بر این باورند که این ظرف 1000 سال پیش از تمدن آشوری تولید شده است.

4- مفهوم حقوق بشر

مفهوم حقوق بشر موضوعی سوزاننده در عصر حاضر است. در حالی که ممکن است این مسئله یک تحول جدید به نظر برسد، ایده حقوق بشر ریشه در ایران باستان دارد. ارتش کوروش کبیر، اولین پادشاه ایران باستان، شهر بابل را در 539 سال قبل از میلاد فتح کرد. کوروش بردگان را آزاد کرد و به مردم این حق را داد که با ایجاد برابری نژادی، دین خود را انتخاب کنند. این اعلامیه در یک استوانه از جنس خشت پخته معروف به منشور کوروش ثبت شده است. به زبان اکدی با خط میخی نوشته شده است.

منشور کوروش در بین ویرانه های بابل در بین النهرین در سال 1879 کشف شد و هم اکنون در موزه انگلیس قرار گرفته است. این اعلامیه به شش زبان رسمی سازمان ملل متحد و مفاد آن به موازات چهار ماده اول اعلامیه جهانی حقوق بشر ترجمه شده است.

5- باتری

یک گلدان سرامیکی، یک لوله فلزی و یک میله از فلز متفاوت برای ایجاد باتری بغداد یا باتری اشکانی استفاده شده است. آثار باستانی در ماهوزه یا خوجوت ربو امروزی یافت شد. این باتری توسط دانشمندان غربی مورد آزمایش قرار گرفت که دریافتند وقتی شیشه باتری پر از سرکه (یا یک الکترولیت دیگر) گردد، جریان 1.5 تا 2.0 ولت ایجاد می کند.

ویلهلم کونیگ، دستیار موزه ملی عراق در دهه 1930، مقاله ای را تألیف کرد که می گوید ممکن است این مصنوعات را سلول های گالوانیکی استفاده شده برای آبکاری طلا بر روی اشیاء نقره تشکیل دهند. اما این فرضیه رد شده است و هدف واقعی این اثر باستانی هنوز ناشناخته مانده است. اگر از مصنوعات به عنوان باتری در پارس استفاده می شده است این بدان معناست که 1600 سال قبل از Count Alessandro Volta ایرانیان نمونه اولیه باتری را ساخته بودند.

حرف آخر

همه این اکتشافات نشان می دهند که تمدن فارسی یکی از پیشرفته ترین تمدن های تاریخ جهان بوده است. توسعه مفاهیم انتزاعی مانند حقوق بشر و مالیات از این تمدن پدید آمده است که هنوز هم بسیار ارزشمند است و مورد مطالعه قرار می گیرد. ایران با این اختراعات و اکتشافات ثابت کرده که همیشه جزو بهترین های تاریخ بوده است. در قسمت بعدی این گزارش به اختراعات جذاب دیگری می پردازیم که بعضی از آن ها به احتمال زیاد شما را شگفت زده خواهد کرد.

گزارش از مصطفی عسگری

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

به "بررسی برترین اختراعات و اکتشافات تمدن پارسی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بررسی برترین اختراعات و اکتشافات تمدن پارسی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید