سوپر هوی در گام نخست

به گزارش نقد و بررسی کالاهای دیجیتال، عکس نسخه اولیه موشک سوپر هوی منتشر شده است موشکی که قرار است فضاپیمای استارشیپ را حمل کند.

سوپر هوی در گام نخست

سوپر هوی

در سه ماه گذشته، سه نسخه اولیه 50 متری و تمام اندازه از فضاپیمای استارشیپ در پروازهای آزمایشی به هوا برخاستند و هرکدام با وجود پرتاب پیروز تا ارتفاع بالا، پس از فرود منفجر شدند. بااین حال، اسپیس ایکس تا دیروز هیچ نسخه ای از بوستر غول پیکر سوپر هوی را رونمایی نکرده بود. قرار است استارشیپ برفراز این موشک به مدار زمین پرتاب گردد.

اکنون به نظر می آید نیمه پایینی سامانه حمل ونقل فضایی استارشیپ به تدریج در حال نمایان شدن است. جمعه بعدازظهر، ایلان ماسک، مدیرعامل و بنیان گذار اسپیس ایکس، تصویری از موشک بزرگ سوپر هوی را در صفحه توییترش به اشتراک گذاشت.

این نسخه اولیه بوستر 1 نام دارد و در تأسیسات اسپیس ایکس در تگزاس جنوبی و نزدیکی دهکده ای به نام بوکاچیکا در ساحل خلیج مکزیک در حال ساخت است و راهگشای تولید نسخه نهایی سوپر هوی خواهد بود. به گفته ماسک، اسپیس ایکس در نسخه دوم این بوستر را به پرواز درخواهد آورد.

مریخ و اسپیس ایکس

اسپیس ایکس با هدف ارسال انسان و محموله به ماه و مریخ و دیگر مقاصد دوردست در منظومه شمسی در حال تولید استارشیپ و سوپر هوی است. به نقل از ماسک، این وسایل نقلیه فضایی کاملا چندبارمصرف هستند. سوپر هوی اندکی پس از برخاست، همانند مراحل اول موشک های فالکون 9 و فالکون هوی برای فرود عمودی به زمین بازخواهد گشت.

این دو موشک با اتکا به پایه های نصب شده روی خود فرود می آیند؛ درحالی که سوپرهوی قرار نیست اصلا به پایه مجهز باشد و با استفاده از بازوی برج پرتاب بازیابی خواهد شد. همچنین، استارشیپ می تواند چند مرتبه به ماه یا مریخ سفر کند و به اندازه ای قدرتمند خواهد بود تا با اتکا به خود از روی سطح این دو جرم بلند گردد. باوجوداین، استارشیپ بدون کمک سوپر هوی نمی تواند به مدار زمین برسد.

بلند پروازی ایلان ماسک

بلندپروازی های ایلان ماسک و اسپیس ایکس در سال های اخیر دستاوردهای مهمی را به همراه داشته است. اکنون فضاپیماهای باری و سرنشین دار اسپیس ایکس به طور منظم به مدار زمین سفر می کنند و گام بعدی برای این شرکت خصوصی رسیدن به ماه و مریخ است. اسپیس ایکس برای تحقق این رویا اکنون مشغول توسعه سامانه استارشیپ (Starship) است.

در سال های اخیر ایده سفر به مریخ و مسکونی کردن سیاره سرخ منظومه شمسی را بارها از زبان ایلان ماسک شنیده ایم. طراحی و توسعه استارشیپ راه حل اسپیس ایکس برای رسیدن به این هدف بود. ایلان ماسک در سال 2012 برای اولین بار از برنامه اسپیس ایکس برای سفر به مریخ سخن گفت و در همان سال نیز توسعه موتورهای سامانه استارشیپ، که در آن زمان اسم دیگری داشت و در نهایت نیز چند بار نام آن تغییر کرد، آغاز شد. هفت سال بعد و در سال 2019 شاهد پرواز ارتفاع کوتاه نمونه اولیه فضاپیمای استارشیپ بودیم و پس از آن پروازهای آزمایشی نسخه های اولیه این فضاپیما به طور مرتب ادامه یافت.

استارشیپ

استارشیپ سامانه ای دومرحله ای است که از موشک سوپر هوی (Super Heavy) و فضاپیمای استارشیپ تشکیل شده و پس از تکمیل عنوان قدرتمندترین پرتابگر تاریخ را از آن خود خواهد کرد. تمامی اجزاء این سامانه قابلیت استفاده مجدد را خواهند داشت که باعث صرفه جویی قابل توجهی در هزینه ها خواهد شد. موشک سوپرهوی مرحله اول این سامانه حمل و نقل فضایی است و پس از انتقال فضاپیمای استارشیپ به مدار زمین از آن جدا شده و به زمین باز می گردد. در ادامه و پس از جدا شدن فضاپیمای استارشیپ از موشک سوپر هوی فضاپیما به مدار پارکینگ منتقل می گردد. استارشیپ برای رسیدن به مقاصد دوردستی همچون مریخ پس از رسیدن به مدار زمین نیاز به سوخت گیری مجدد خواهد داشت. فرآیندی که توسط یک فضاپیمای استارشیپ دیگر انجام خواهد شد و پس از آن فضاپیمای اصلی حرکت به سمت مریخ را آغاز خواهد کرد.

مقایسه سامانه استارشیپ با تعدادی از معروف ترین پرتابگرها.

سوخت فضاپیما

سوخت در نظر گرفته شده برای موتورهای فضاپیمای استارشیپ متان است. تولید متان با استفاده از منابع سیاره مریخ و انجام واکنش های شیمیایی امکان پذیر است و سوخت لازم برای سفر بازگشت به زمین را می توان با منابع سیاره مریخ تولید کرد.

سامانه استارشیپ با هدف ارسال ماهواره ها به مدار زمین و انجام ماموریت های باری و سرنشین دار به ماه و مریخ طراحی شده است. طبق برنامه نمونه های مختلفی از این سامانه برای انجام هر کدام از این ماموریت ها ساخته خواهد شد که همگی آن ها قابلیت استفاده مجدد را خواهند داشت.

به گفته ایلان ماسک فضاپیمای استارشیپ می تواند در هر سفر بیش از صد نفر را به سیاره مریخ اعزام کند. به این ترتیب دور از ذهن نیست که تا چند دهه آینده شاهد ساخت شهرهایی در مریخ با جمعیت بیش از یک میلیون نفر باشیم.

طبق آخرین گفته های ایلان ماسک اولین پرواز استارشیپ به سمت مریخ در سال 2024 انجام خواهد شد. هر چند که به باور برخی از کارشناسان این برنامه زمانی خوشبینانه است و احتمالا عملی نخواهد شد. نکته جالب توجه اما این جاست که یک میلیاردر ژاپنی در سال 2018 اولین بلیط سفر به مدار ماه با این فضاپیما را خریداری کرده است. طبق برنامه فعلی این ماموریت در سال 2023 انجام خواهد شد و یوساکو مائزاوا (Yusaku Maezawa) در جریان آن به مدار ماه سفر خواهد کرد.

اسپیس ایکس در حال حاضر با سرعت قابل توجهی ماموریت های آزمایشی سامانه استارشیپ را انجام می دهد. اما باید منتظر ماند و دید که غول 120 متری اسپیس ایکس در چه سالی آماده انجام ماموریت های عملیاتی خواهد شد. آن چه معین است این است که ایلان ماسک به راحتی از رسیدن به اهداف خود کوتاه نمی آید!

منابع : زومیت ، دیجی کالا مگ

منبع: بیت ران

به "سوپر هوی در گام نخست" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سوپر هوی در گام نخست"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید